Fogkőeltávolítás, dentálhigiénés kezelés

Ultrahangos Fogkő-eltávolítás,Polírozás

Fogkőeltávolítás, dentálhigiénés kezelés
20 000 Ft / alkalom
60 perc

A fogkő nem más, mint az elmeszesedett lepedék, ami olyan kemény, hogy házi módszerekkel és egyszerű fogmosással már nem lehet eltávolítani a fogakról. A fogkőképződés igen hamar, már nem sokkal az étkezés után elkezdődik a fogak felszínén.

Ha a lepedéket nem távolítjuk el helyes fogmosási technikával, akkor ez a vékony réteg dentális plakká alakul, majd a nyálból kioldódó ásványi anyagok hatására elmeszesedik. Így képződik a fogkő.
 

1. lépés: Fogtisztítás: a fogkő eltávolítása

A fogkő-eltávolítás első lépése a fogtisztítás, azaz a makacs fogkövek tényleg eltávolítása.
A megfelelő állapotot az úgynevezett ultrahangos fogtisztítással érjük el. Az ultrahangos rezgőmozgás könnyedén és kíméletesen választja le a fogkövet a zománcról, úgy, hogy a zománc közben egyáltalán nem sérül. A rezgések által légbuborékok képződnek, amelyektől a fogkövek leválnak és szétesnek. Az alapos fogtisztítással újra tiszta és sima fogfelszínt kapunk, ami elengedhetetlen lépés a helyes szájhigiénia kialakulásához.

 

2. lépés: Polírozás: a fogak finomtisztítása

A fogkő-eltávolítás második lépése a letisztított fogak polírozása.Ezt polírozó pasztával és egy elektromos fogkeféhez hasonló fejjel végezzük. A fogkő-eltávolítás és a polírozás tehát egy csillogó, fehérebb mosolyt eredményez minden páciensünk számára!

Mi az a fogkő és miért szükséges eltávolítani?

A „dentalis plakk” a fogakon található lepedékből alakul ki. A helyes fogmosási technika megtanulásával csökkenthető a fogkő mennyisége, ami feltétlenül szükséges, ha a fogainkat szeretnénk megtartani. Nagyon sokszor tapasztalom, hogy a kivehető fogsorokat sem tudják pontosan a páciensek, hogy hogyan kell szakszerűen tisztítani, pedig azokon is megtapad a lepedék.”

A fogkő tele van baktériummal. Ez a baktérium ínygyulladást okoz, a fogak elszíneződnek és esetleg kellemetlen szájszag és fogszuvasodás alakulhat ki az adott területen és talán a legfontosabb, hogy egy góc! A gyulladt ínyen keresztül a baktériumok bekerülnek a vérkeringésbe és rengeteg rejtett problémát okoznak. Ezek közé tartozik a hajhullás, bőrproblémák, ízületi fájdalmak, de akár infarktust is okozhatnak és a fogainkat is elveszíthetjük miatta!

Hogyan képzeljünk el egy kezelést?

A legelső lépés, hogy a pácienssel kitöltetünk egy Anamnézis lapot, amin egy kérdéssor szerepel. Minden betegségről, gyógyszerről, műtétről nyilatkoznia kell a páciensnek. Miután ez megtörtént, a fogorvos felveszi a fogak jelenlegi állapotát (fogstátusz). Ezután írjuk meg a kezelési tervet, amit átbeszélünk a pácienssel. Elmondjuk, hogy mi a baj és mivel tudjuk orvosolni. A páciens ezt aláírja és kezdődhet a kezelés.  A fogkövet ultrahangos fogkőeltávolítóval távolítjuk el. A páciensek figyelmét minden esetben fel szoktam hívni, hogy hol és mennyi rakodott le, és – mindig minden munkafolyamatot dokumentálunk - készítünk előtte/utána fotót is, amivel tudjuk bizonyítani, hogy milyen szép eredményt értünk el. Egy kezelés 60 percből áll: ebben az időben megtörténik a fogkőeltávolítás, és egy teljeskörű, egyénre szabott szájhigéniás tanácsadás is.

Már kész is van a páciens?

Miután megtörtént a fogkőeltávolítás, különböző fogköztisztítókat alkalmazunk. Én ilyenkor megnézem, hogy a páciensnek milyen fogazata van és aszerint választok ún. „interdentális fogköztisztító fejecskét”, amit utána természetesen megmutatok a páciensnek is, hogy tudja, hogy mit használjon otthon fogmosás után, és azt is, hogy azt hogyan alkalmazza. Ha a páciens fogazata nagyon torlódott, akkor polírcsíkokat is alkalmazunk,fogselyem használatát is megtanítom. A fogkő eltávolítása után, jön a polírozás. Egy kissörtéjű kefére polírpasztát nyomunk és szépen átmegyünk az összes fogon. Ahogy végeztünk a pácienssel, mindig megmutatjuk, hogy milyen változás történt a szájában.

Hogyan tovább?

Kezelés közben mindenről tájékoztatom a pácienst és felhívom a figyelmét arra is, hogy milyen gyakran jöjjön el újra hozzánk,egyénfüggő általában félévente,évente érdemes kontroll vizsgálatra újra vissza jönni. Ha a páciens betartja az iránymutatásainkat, nagyon szép eredményeket tudunk elérni.

Mi az a fogágybetegség?

A fogágybetegség egy olyan, kezelés nélkül folyamatosan romló állapota a fogat körülvevő szöveteknek, amely íny- és csontsorvadáshoz, majd a fogak elvesztéséhez vezethet. Kialakulásában számos tényező játszhat szerepet, ilyen az öröklődés, a szájüregi baktériumok összetétele, illetve a két legfontosabb, a nem megfelelő szájhigiénia és a dohányzás.

A fogkő kialakulása és ezáltal a folyamatosan jelen lévő baktériumok tartós ínygyulladást eredményeznek, ami a fog körüli csontszövet leépüléséhez vezethet. Ez a folyamat az úgynevezett ínytasakok kialakulását okozhatja. Az ínytasak a fog és az íny közötti, akár 8-10 milliméter vagy még nagyobb mélységű rés, ahol a baktériumok könnyen megtelepedhetnek, ezáltal még jobban rontva az állapotot. Sajnos ezek a területek otthon semmilyen módszerrel nem tarthatók tisztán. Az egyetlen megoldás a tasakok megszüntetése parodontális kezeléssel,félévente fogkő-eltávolítás,folyamatos kontroll.

Hogyan gyógyítható a fogágybetegség? Mi az a parodontális kezelés?

A már létrejött csontsorvadást és íny-visszahúzódást visszafordítani sajnos nem tudjuk, azonban a további romlás megakadályozható, a kialakult állapot fenntartható, így még a már mozgó fogak is hosszú évekig megtarthatók.

Az állapot gyógyítása a tasakok megszüntetését jelenti. Ez egy–négy alkalmas, helyi érzéstelenítésben végzett kezelés, amelynek során először alaposan megvizsgáljuk a fogak és az íny állapotát, majd speciális eszközökkel megtisztítjuk a szabaddá vált gyökérfelszíneket az íny alatti fogkőtől, valamint eltávolítjuk a tasakokból a baktériumokat és a gyulladt szövetet. Ezt nevezzük kürettálásnak. A kezelést követően két-három napig tartó kellemetlen érzés, fájdalom tapasztalható. Az íny gyógyulási ideje hat-nyolc hét, ez idő alatt rendkívül fontos a nagyon magas szintű szájhigiénia fenntartása. A folyamat eredménye a tasakmélység csökkenése, ami az íny visszahúzódásában nyilvánul meg. Ez pozitív következmény, hiszen így az addig tisztíthatatlan területek felszínre kerülnek, ezáltal a lepedék eltávolítható, és megakadályozható a baktériumok újbóli elszaporodása, az ismételt gyulladás kialakulása.